4 Amalan Yang Menjemput Rezeki

0
4742
views

Ramai di kalangan kita yang sering dihambat kegusaran kerana merasai sempitnya rezeki. Masing-masing memerah fikiran dan keringat mencari jalan untuk menambah rezeki.

Empat Cara Agar Rezeki Mendadak Datang

Namun kita sering lupa kepada yang mengatur dan yang membahagi-bahagi rezeki dengan cara, kadar, dan pada masa tertentu yang hanya dia maha mengetahui akan hikmahnya.

Berikut beberapa contoh amalan yang bakal menjemput rezeki;

 

1. Perbanyak Syukur

Bersyukur merupakan cara untuk mendapatkan lebih. Matematik Allah SWT sangat berbeza dengan matematik yang digunakan manusia. Lihat saja, bagaimana Allah sangat mudah memberikan lebih kepada mereka yang bersyukur.

Ada saja jalan rezeki bagi mereka yang tidak mengeluh, meski dalam kondisi yang terbatas dan kekurangan.

Bukankah hal ini juga sudah dijanjikan dalam Allah SWT dalam Alquran, bahwa siapa yang bersyukur maka Allah akan menambahkan nikmat-Nya. Namun mereka yang mendustakan, maka akan mendapat azab yang pedih.

“(Ingatlah) ketika Rabbmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kalian bersyukur, niscaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kalian mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat”. QS. Ibrahim: 7.

 

2. Bersedekah

Bersedekah adalah memberikan sebagian yang kita miliki kepada orang lain. Allah SWT menjanjikan ganti yang pasti kepada mereka yang bersedekah untuk orang lain.

 Allah menjelaskan hal ini dalam Alquran Surat Al-Baqarah ayat 261 yang ertinya:

“Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir berisi seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha mengetahui.” (Al-Baqarah:261).

Jadi, meskipun bersedekah pada awalnya dapat mengurangi harta yang kita miliki, namun selepas itu, Allah SWT akan mengganti dengan berlipat ganda.

Dalam bersedekah sebaiknya kita mengharap ganjaran akhirat dibanding mengharap balasan di dunia. 

wordpress1-864x647

3. Banyak Beristigfar

Istigfar juga menjadi salah satu amalan penjemput rezeki. Terkadang dosa-dosa yang kita lakukan akan menutup pintu rezeki dalam diri. 

Istigfar merupakan dzikir yang maknanya memohon ampun atas dosa-dosa yang pernah kita perbuat. Imam Al-Hasan Al-Bashri juga menganjurkan agar manusia beristighfar jika mengalami  kegersangan, kefakiran, sedikitnya keturunan dan kekeringan kebun-kebun. Jadi perbanyaklah istigfar jika rezeki tidak kunjung hadir.

Daripada Ibn Abbas r.a. Nabi s.a.w. bersabda:

من أكثر من الاستغفار جعل الله له من كل هم فرجا ومن كل ضيق مخرجا ورزقه من حيث لا يحتسب

Maksudnya: “Sesiapa yang memperbanyakkan istighfar, Allah jadikan untuknya dari setiap kesusahan kelapangan, dari setiap kesempitan jalan keluar, dan dikurnaikannya rezeki dari arah atau sumber yang tidak diduganya.” Riwayat Abu Daud, Ahmad dan al-Hakim, kitab Ulum wa Hikam.

Dan Allah berfirman:

“Dan hendaklah kamu meminta ampun kepada Tuhanmu dan bertaubat kepadaNya. (Jika kamu mengerjakan yang demikian), niscaya Dia akan memberi kenikmatan yang baik (terus-menerus) kepadamu sampai kepada waktu yang telah ditentukan, dan Dia akan memberi kepada tiap-tiap orang yang mempunyai keutamaan (balasan) keutamaannya. Jika kamu berpaling, maka sesungguhnya aku takut kamu akan ditimpa siksa hari Kiamat”. (Hud : 3)

 

4. Membaca Surat Al Waqiah

Surah ke-56 ini berisi kandungan iman dan tauhid, bukti kekuasaan Allah SWT serta  adanya hari kebangkitan.

“Ajarkanlah Surat Al Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Semoga dengan amalan-amalan ini, Allah SWT akan mendatangkan rezeki secara mendadak kepada hamba-hambaNya.

Artikel Berkaitan :

mm
Website yang menumpukan bahan bacaan islamik bagi yang memerlukan untuk pengisian rohani mereka. Jangan lupa like FB dan follow Twitter untuk dapatkan makluman artikel terbaru daripada kami.

Leave a Reply