Runsing? Ini Jalan Keluar Yang Al Quran Telah Tunjukkan

0
2311
views
jalan keluar daripada masalah
kredit

Dalam hidup ini tentunya kita tidak pernah terlepas daripada sebuah permasalahan, tidak kira masalah itu berkait dengan pekerjaan, keluarga atau dengan rakan-rakan kita.

Saat iman kita sedang merudum kita akan merasakan masalah yang datang merupakan satu bebanan buat diri kita.

Sedangkan masalah yang hadir dalam hidup kita merupakan satu ujian, adakah kita masih taat pada Allah?

Sudah pasti Allah tidak akan memberikan masalah tanpa adanya jalan keluar.

Dalam Al Quran yang penuh hikmah, Allah telah menceritakan kepada kita bagaimana caranya untuk keluar daripada masalah, yakni dengan memohon ampun kepada-Nya. Allah telah berfirman,

“Maka, aku katakan kepada mereka: “Mohon ampunlah kepada Rabb-mu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun. Niscaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat. Dan membanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan pula di dalamnya untukmu sungai-sungai.”

(QS. Nuh: 10-12)

Boleh jadi segala masalah yang menimpa kita saat ini merupakan cara Allah menghapuskan dosa-dosa dan maksiat kita yang begitu menebal pada hati dan buku amalan kita.

Maka perbanyakkan membaca istighfar, kerana Allah berjanji kepada orang-orang yang sentiasa beristghfar akan diberikan jalan keluar, mendapatkan ketenangan jiwa, harta yang halal, keluarga yang soleh, dan hujan yang lebat.

Allah berfirman,

“Dan, hendaklah kamu meminta ampun kepada Rabb-mu dan bertaubat kepada-Nya. (Jika kamu mengerjakan yang demikian), niscaya Dia akan memberi kenikmatan yang baik (terus menerus) kepadamu sampai kepada waktu yang telah ditentukan dan Dia akan memberi kepada tiap-tiap orang yang mempunyai keutamaan (balasan) keutamaannya.”

(QS. Hud: 3)

Dalam sebuah hadis disebutkan,

“Barangsiapa memperbanyak istighfar, niscaya Allah akan memberikan jalan keluar untuk setiap kecemasan dan akan membukakan pintu keluar dari setiap kesempitan.”

Maka kita perlu banyak beristighfar, sebagaimana dalam hadits Shahih Bukhari,

Ya Allah, Engkau adalah Rabb-ku, tidak ada Ilah selain Engkau. Engkau ciptakan aku, dan aku adalah hamba-Mu. Aku akan menjalankan semua janjiku untuk-Mu dengan segala kemampuanku. Aku berlindung kepada-Mu dari keburukan yang aku lakukan. Aku kembali kepada-Mu dengan segala nikmat-Mu atasku dan aku mengakui dosa-dosaku, maka ampunilah aku karena tidak ada yang memberi ampunan terhadap dosa-dosa kecuali Engkau.”

Artikel Yang Berkaitan :

mm
Website yang menumpukan bahan bacaan islamik bagi yang memerlukan untuk pengisian rohani mereka. Jangan lupa like FB dan follow Twitter untuk dapatkan makluman artikel terbaru daripada kami.

Leave a Reply