Kemenangan Presiden Trump : Kekalahan Perdagangan Dunia

0
392
views

_92347612_trumpacceptancegetty

Donald Trump Sebagai Presiden Amerika Syarikat

Kebanyakan polls, betting market, political experts dan lain-lain semuanya mengatakan bahawa Clinton yang akan menang, yang mana majoriti pendapat tersebut semuanya berasaskan kepada polls yang dibuat oleh banyak pihak.

Dan of course seperti Brexit, akhirnya mereka semua salah.

Walaupun di dalam media semua mengatakan Clinton akan menang, tetapi aku yakin di ‘belakang’ media, perdebatan yang hangat berlaku, sehingga tahap ada sesetengah mereka yang membuat pertaruhan sesama sendiri untuk menentukan siapa yang akan memenangi pilihanraya tersebut. Sekadar secara ‘rasminya’, semua akan mengatakan Clinton. Semata-mata kerana polls mengatakan Clinton dan pendapat ‘rasmi’ sentiasa perlu didalangi dengan fakta dan hujah yang kukuh.

Walaupun ada pihak yang sudah meramalkan Trump yang akan menang pilihanraya tersebut seperti Nadeem Walayat, tetapi aku baca macam mana pun dia bukan ada mengatakan sebarang hujah kukuh. Just pure rough assumptions based on Brexit. Analyst sebegini kebiasaannya dia suka membuat kenyataan yang lain daripada mainstream, sekadar untuk mendapatkan perhatian dan suka quote balik bila dia betul, dan diam bila dia salah. Dia menjangkakan oil price dah sampai bottom masa September tahun lepas pada $36 setong dan akan rebound in ‘immediate future’, kemudian akan terus berada dalam lingkungan $40-$64 (besar tu range tu) dan capai dalam $60+ dalam tempoh setahun.

Dan yup, dia salah sepenuhnya. Harga minyak selepas tu flat sekejap dan terus jatuh sehingga bawah $30, dan harga minyak WTI tak pernah melepasi $51 sehingga sekarang. Sekurang-kurangnya daripada analisis aku sendiri, aku memang tahu dari awal minyak memang akan sangat-sangat susah untuk mencapai $60 tahun ini, melainkanlah kalau Fed tiba-tiba cakap diorang tak akan naikkan interest rate langsung lagi.

Hakikatnya tak ada siapa yang boleh membuat forecast dengan 100% accuracy. Samalah dengan kes US Presidential Election. Tapi bagi aku ada satu sebab jelas kenapa Brexit dan Trump menang election. Ianya berpunca daripada kebangkitan golongan kanan.

British ke American ke, Sama je dengan Malaysian

Pernah tak dengar orang cakap “orang Bangladesh yang duk jual lemang kat tepi jalan sekarang ni”, “construction company tu sebenarnya orang Indonesia yang punya”, “kau tahu majoriti kedai kat KL tu sekarang milik orang Myanmar” dan “Pasar Borong Selayang tu yang jual majoriti bukannya orang kita!”

Apa ayat-ayat tu? Itu ayat-ayat anti-immigrant. Atau xenophobic. Mungkin juga sebenarnya adalah racist atau chauvinist. Mana-manalah. Sama. Ianya sikap yang deep inside, wujud dalam diri kebanyakan manusia, terutamanya yang tidak membesar dan hidup di dalam kepelbagaian kaum dan bangsa. Malahan yang membesar dalam kepelbagaian bangsa pun, ada kemungkinan untuk wujud pendirian sebegitu.

Perasaan bencikan pihak ‘lain’ dan inginkan pihak ‘sendiri’ yang bangkit dan berjaya – inilah asas kepada kejayaan Brexit dan Trump. Mereka ini jauh lebih bersemangat inginkan ‘perubahan’, maka mereka turun beramai-ramai dan mengundi demi kepercayaan mereka, berbanding satu lagi pihak yang hanya inginkan ‘status quo’ i.e. tiada perubahan. Golongan yang inginkan perubahan sentiasa lebih bersemangat daripada yang tidak inginkan perubahan – dan itu memberikan kesan terhadap bilangan dan jenis pengundi, atau lebih tepat orang yang turun mengundi. Maka hasilnya adalah kemenangan Brexit dan Trump.

Malahan memandangkan ‘racism’ itu adalah sesuatu yang dipandang sangat negatif di barat, wujud kemungkinan bahawa mereka menjawab untuk menyokong Clinton di dalam poll, hanya kerana pollster tersebut mempunyai rekod peribadi dia, tetapi menyokong Trump di peti undi sebenar.

Antara Trump dan Clinton

Ramai orang takutkan Trump, sebab memang sepanjang tempoh kempen dia, dia membuat 1,001 kenyataan yang sangat merapu. Nak halau muslim dari US, nak buat Mexican wall, dan entah apa-apa lagi.

Sekadar persoalannya, sejauh mana dia akan betul-betul buat semua tu. Sebaik sahaja dia memenangi pilihanraya US, website Trump terus menghapuskan kenyataan yang dia akan melarang muslim di US. Boleh jadi kenyataan tu memang dia akan buat, boleh jadi sekadar untuk kempen pilihanraya sebab dia tau ramai orang US tak suka muslims, dan juga boleh jadi ianya dipadam atas faktor-faktor politik.

Apa yang pasti? Yang pasti tak kiralah Clinton atau Trump, tak perlulah nak mengharap mereka akan baik kepada muslims.

Sekadar, antara Trump dan Clinton. Trump hanya baru cakap, manakala Clinton memang pernah menyokong untuk segala jenis serangan dan peperangan yang dilakukan olah US kepada umat Islam di seluruh dunia. Disebabkan itu, aku lebih menyokong Trump berbanding Clinton.

Apa yang Dibawa?

Trump is all about American. Dia menjanjikan yang terbaik untuk American – sesuatu yang semua orang US suka untuk mendengarnya, melainkan golongan immigrants dan keluarga mereka, kerana mereka menjadi kambing hitam di dalam perjuangan politik Trump. Manakala Clinton kekal menjadi orang politik yang inginkan kebaikan untuk semua. Yang mana semua orang tak mengambil serius dengan apa yang dikatakan, sebab merasakan itu hanyalah ayat sandiwara politik.

Kaitan Trump, US, dan China dengan Ekonomi Dunia

Dalam business dan sekaligus bermaksud dalam ekonomi, business / ekonomi itu ‘maju’ apabila kita mempunyai ramai pembeli. Dekat dunia ni memang ada beberapa negara yang merupakan ‘pembeli utama’ produk dunia, iaitu US dan China. Kenapa? Sebab diorang besar. Penduduk diorang ramai. China mewakili 19% daripada penduduk dunia. Manakala walaupun penduduk US jauh lebih sedikit berbanding China (4% daripada penduduk dunia), tetapi disebabkan kuasa ekonomi dan duit mereka yang jauh lebih tinggi, maka mereka masih sama penting dengan China. Kedua-dua US dan China masing-masing mewakili 16%+ daripada keseluruhan ekonomi dunia, di mana jumlah kedua-dua negara tersebut membawa kepada 32.5% daripada ekonomi dunia.

Maksudnya, dunia sekarang sangat bergantung kepada kedua-dua negara ni. Maka silalah faham kalau negara kecil macam Malaysia ni menjaga hubungan politik dengan kedua-dua negara ni, sebab untuk negara yang kecil, untuk menjadi ‘maju’ itu hubungan yang baik dengan US dan China sangatlah perlu.

Apabila Trump “wants to make America great again”, maka apa yang dia perjuangkan adalah kebangkitan America, sekaligus bermaksud segala unsur-unsur yang menjatuhkan America dan tidak bagus untuk America, akan dibuang. Ini termasuklah barangan-barangan dari China yang jauh lebih murah dan banyaknya meniru barangan US, pekerja Mexico yang murah dan bermasalah serta corruption yang menyekat potensi ekonomi US. And… it works. Sebab Americans memang dari kecil lagi semangat nasionalist itu ditanam dengan sangat kuat.

Protectionism

Bermula dari separuh kedua tahun 2016, isu protectionism sudah menjadi satu isu besar di dunia ekonomi yang hangat dibincangkan, terutamanya di kalangan mereka yang menguruskan trade activity dan di dalam penerbitan-penerbitan IMF, WTO, World Bank dan sewaktu dengannya. China sedang berusaha untuk mengurangkan import, US sudah membuat beberapa langkah protectionism manakala exporters kita sangat ramai yang memberi aduan betapa susahnya untuk mereka eksport barangan ke Indonesia sekarang ini, dengan semua non-tariff measures yang dibuat. Hasilnya? Global trade activity tahun ini sangatlah lemah.

US vs China

Kalaulah apa yang Trump katakan ingin lakukan selama ni betul-betul dibuat, di mana dia nak naikkan tariff untuk barangan dari China sebanyak 45%, itu boleh jadi permulaan kepada ‘trade war’ di seluruh dunia. Hasilnya, negara-negara yang sangat bergantung kepada eksport seperti Malaysia akan terkesan, kerana 1/3 daripada ekonomi kita bergantung kepada industri eksport..

Untuk tahun ini, 11.9% daripada export kita pergi ke China, dan 10.4% pergi ke US. Kena ingat itu hanyalah ‘direct relationship’. Disebabkan 36.6% daripada eksport kita adalah Electrical and Electronic Products, yang sebahagian besarnya adalah intermediate goods, i.e. komponen-komponen untuk final goods, maka sebenarnya kebergantungan ekonomi kita kepada US dan China adalah lebih besar daripada 10-12% di atas. Ini disebabkan production supply chain untuk satu-satu barangan elektrik zaman sekarang adalah sangat panjang dan bertaburan di seluruh dunia. Apa yang kita eksport ke Hong Kong, Singapore atau Taiwan, berkemungkinan besar destinasi akhirnya masih China ataupun US.

Tahun ini, eksport Malaysia ke China masih jatuh dengan teruk, walaupun China punya ekonomi mempunyai momentum yang jauh lebih baik daripada tahun lepas. Kerana China memang sudah menyatakan dari awal untuk melakukan ‘imports substitution’, di mana mereka ingin menggantikan semua imports yang boleh digantikan kepada local production. Aku jujurnya ingat mereka takkan berjaya. Tapi memandangkan diorang ni very centralised economy, nampak gayanya macam diorang dah berjaya…. Well, they have everything in their disposal, from land, cheap labour to the knowledge and technical skill. So of course it is possible.

Eksport China ke US sahaja mengambil 20% daripada keseluruhan eksport oleh China. Kalau kedua-dua negara, US dan China, ingin melakukan imports substitution i.e. menggantikan imports dengan local production tidak kiralah melalui kenaikan tariff, non-tariff measures ataupun secara terus mewujudkan industri yang diperlukan, maka yang akan sakit terduduk adalah kita. Trade war akan berlaku, dan negara-negara yang tak begitu penting di dalam production chain mereka akan disisihkan dan…. pandai-pandailah hidup.

Theory of Trade

Dalam teori ekonomi perdagangan, dia ada satu teori yang digelar ‘comparative advantage’ theory. Penjelasan mudahnya, kalau kat Malaysia kos pekerja murah, manakala di US pula ramai pekerja pakar, maka adalah lebih baik untuk Malaysia fokus di dalam menghasilkan produk yang ‘labour intensive’, manakala US menghasilkan produk yang ‘knowledge intensive’. Dan itulah yang berlaku selama ni.

Logik tak? Mestilah logik, sebab kita bukannya ada orang yang reti buat iPhone. dan US mana ada yang nak kerja dengan gaji RM1,000 sebulan. Maka jadilah US menghasilkan blueprint untuk menghasilkan iPhone, dan tugas Malaysia adalah memasang iPhone tersebut mengikut cara yang US beritahu. So it’s a win-win situation, kan? Ianya akan merugikan dunia kalau pekerja kita cuba untuk menghasilkan smartphone yang takkan setaraf dengan iPhone, manakala iPhone pula akan lebih mahal jika dipasang di US disebabkan kos pekerja yang mahal. (Cuma realitinya iPhone dipasang di China).

Cuma masalahnya sekali lagi, kita akan tersekat di situ. Kita tersekat di dalam ‘specialising’ in ‘labour intensive’ economy. Maksudnya rakyat kita tak akan boleh jadi kaya macam US. Kita tak akan menjadi ‘innovative’ macam orang US. Kita akan terus berada di bawah, dan mereka terus di atas. Dan seperti di dalam post sebelum ni, bila kita cuba untuk lari daripada masalah ni, maka Foreign Direct Investment (FDI) akan lari dari kita.

Siapa Menang dan Siapa Kalah?

Maka, kalaulah. Kalau ekk. Trump memang betul-betul anti-China dan sangat nationalist, chauvinist, xenophobic, seperti yang dia perjuangkan selama ni. Maka kemungkinan besarnya dia akan melakukan banyak protectionism policy, dari tariff barriers sehinggalah non-tariff barriers, untuk melindungi interest America. Itu akan menjatuhkan demand untuk barangan China, dan juga berkemungkinan untuk menjatuhkan demand barangan-barangan dari seluruh dunia sekaligus. Paling teruk, kemungkinan berlakunya ‘trade war’, yang mana semua negara mula menjadi protectionist. Kesannya boleh jadi sangat negatif kepada negara kecil seperti Malaysia, terutamanya untuk manufacturing sector. Tapi untuk Singapore lagilah buruk, boleh jatuh terduduk terguling-guling. Unemployment akan meningkat di Malaysia disebabkan kelembapan di bahagian manufacturing, tapi harapnya ianya akan menjadi suatu creative destruction yang baik, untuk mengubah struktur ekonomi Malaysia pada jangka masa panjang.

Kebebasan

Apa yang diperlukan adalah untuk Malaysia tidak lagi bergantung kepada mana-mana negara, untuk bebas, sekurang-kurangnya di tahap ekonomi. Biarlah negara lain yang bergantung kepada Malaysia, tetapi kita sendiri bebas mempunyai pilihan untuk membeli barangan keluaran Malaysia, ataupun barangan luar.

Barangan ini merangkumi dari tahap paling asas, iaitu beras, sehinggalah tahap produk teknologi dan khidmat nasihat. Tidak perlulah mengambil nasihat daripada World Bank mahupun Jack Ma, sedangkan rakyat Malaysia lebih memahami rakyat Malaysia dan keadaan ekonomi di Malaysia sendiri. Apa yang kita perlukan daripada mereka adalah ilmu teknikal mereka, dan peluang untuk rakyat Malaysia cuba mengaplikasikan ilmu itu di tanah air.

Apa guna bayar beribu-ribu pelajar bijak pandai Malaysia belajar di luar negara setiap tahun, mensasarkan pemegang PhD seramai 60,000, tapi akhirnya bukan nak mendengar nasihat daripada orang sendiri. Sedih apabila begitu banyak bakat terpendam di Malaysia yang tidak mempunyai peluang untuk menonjolkan bakat mereka.

Tiada yang Sudah Pasti

Walaupun begitu, seperti Brexit, tidak ada jaminan pun yang Trump akan betul-betul melakukan semua yang dia katakan sebelum ini. Malahan jika dia ingin lakukan pun, ada kemungkinan Republicans yang lain akan menghalangnya. Samalah seperti Brexit, yang sekarang ini mendapat perintah daripada mahkamah bahawa mereka perlu mendapat kelulusan Parlimen terlebih dahulu.

Yang Pasti

Tapi apa yang pasti, kalau ekonomi kita masih di tahap bawah, masih bergantung kepada cheap labour dan easy money, masih tidak menuju ke arah innovative and knowledge-based economy.

Maka dalam jangka masa panjang, kita akan menjadi sangat kasihan.

Izzudin Yussof

Mahukan Artikel Seperti Ini Lagi? Sila Isi Form Dibawah

mm
Website yang menumpukan bahan bacaan islamik bagi yang memerlukan untuk pengisian rohani mereka. Jangan lupa like FB dan follow Twitter untuk dapatkan makluman artikel terbaru daripada kami.
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply