Maksiat Membuatkan Wajah Pelakunya Kusam Dan Rezeki Menjadi Sempit

0
1665
views
cara-merawat-dan-mengatasi-kulit-wajah-kusam-untuk-pria-e1460013599320
Maksiat adalah perbuatan yang dilarang Allah. Ia bukan hanya mendatangkan seksa di akhirat nanti, tetapi juga membawa banyak kesan buruk di dunia ini. Di antaranya, membuat wajah kusam dan rezeki menjadi sempit.
Ibnu Abbas radhiyallahu ‘anhu berkata:
“Sesungguhnya perbuatan baik itu mendatangkan kecerahan pada wajah, cahaya pada hati, kekuatan badan dan kecintaan makhluk. Sebaliknya, perbuatan buruk itu mengundang kekusaman pada wajah, kegelapan kubur dan kegelapan hati, kelemahan badan, sulitnya rezeki dan kebencian makhluk”
Ibnu Abbas atau Abdullah bin Abbas merupakan salah seorang sahabat yang sejak kecil telah masuk Islam. Beliau lahir tiga tahun sebelum hijrah dan sejak kecil dididik Rasulullah. Kesungguhan Ibnu Abbas dalam belajar Islam ia wujudkan dengan sering menyertasi Rasulullah bahkan sampai menginap.
Perbuatan buruk itu mengundang kekusaman pada wajah, kegelapan kubur dan kegelapan hati, kelemahan badan, sulitnya rezeki dan kebencian makhluk
 
Ketika Ibnu Abbas berusia 13 tahun, Rasulullah wafat. Ibnu Abbas sangat berduka namun hal itu tak menghentikan proses belajarnya. Ia kemudian berguru kepada para sahabat senior.
Ibnu Abbas kemudian menjadi seorang ulama besar di antara para sahabat meskipun usianya masih tergolong muda. Khalifah Umar bin Khattab radhiyallahu ‘anhu bahkan menjadikannya sebagai ahli syura untuk mengeluarkan fatwa dan menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi kaum muslimin.
Dan inilah salah satu nasehatnya agar umat Islam menjauhi kemaksiatan. Meninggalkan perbuatan buruk dan kedurhakaan. Sebab ia membawa banyak kesan negatif di dunia ini sebelum mendatangkan adzab yang pedih di akhirat nanti.
Sumber Asal : tarbiyah.net
Artikel Berkaitan :
mm
Website yang menumpukan bahan bacaan islamik bagi yang memerlukan untuk pengisian rohani mereka. Jangan lupa like FB dan follow Twitter untuk dapatkan makluman artikel terbaru daripada kami.

Leave a Reply