Muslim Lebih Kristian Daripada Orang Kristian, Ini 5 Sebabnya

0
839
views
dr-zakir-naik
kredit

Ceramah Dr Zakir Naik selalu memukau ramai orang jadi tidak hairan mengapa ribuan orang menghadiri ceramah-ceramahnya. Bukan hanya umat Islam, bahkan orang bukan islam pun berduyun-duyun datang.

Salah satu kenyataan Dr Zakir Naik yang menentang Kristian adalah tentang hakikat sebenar seorang Kristian.

“Jika Kristian yang dimaksudkan adalah seorang yang mengikuti ajaran Isa Al-Masih, maka kami sebagai muslim lebih Kristian daripada orang Kristian sendiri,” kata Dr Zakir Naik semasa memberikan ceramahnya di Shah Alam.

“Jika Kristian maksudnya adalah seorang yang percaya kepada ajaran Isa Al-Masih, maka aku lebih Kristian daripada orang Kristian sendiri.”

Kenyataan Dr Zakir Naik itu bukan sekadar kata-kata kosong sahaja tetapi dia menjelaskan ada 5 sebab kenapa dirinya sebagai umat Islam lebih Kristian daripada orang Kristian sendiri.

1- Sunat (Khitan)

Bibel mengatakan bahwa Isa Al-Masih disunat pada hari kelapan. Namun hampir semua Kristian tidak bersunat, sedangkan semua muslim bersunat.

2- Tidak Minum Minuman Beralkohol

Bibel mengajarkan “jangan minum alkohol” dalam kitab Efesus 5:18 dan kitab Amsal 20:1. Namun orang Kristian sendiri terutama di sebelah Barat minum alkohol sedangkan umat islam tidak minum alkohol kerana alkohol hukumnya haram.

3- Tidak Makan Babi

Bibel mengajarkan “jangan makan babi” dalam kitab Imamat 11:7-8, kitab Ulangan 14:8 dan kitab Yesaya 65:2-5. Namun, orang-orang Kristian memakan babi sedangkan umat Islam tidak makan babi.

4- Hijab

Bibel mengajarkan supaya wanita berhijab dengan menutupi rambutnya. Bibel berkata dalam kitab Ulangan 22:5, Timotius 2:9, Korintus 11:5-6 supaya wanita berhijab. Namun wanita Kristian tidak berhijab sedangkan wanita muslimah berhijab.

5- Mengesakan Tuhan

Dalam Matius 4:10, Isa Al-Masih berkata kepada iblis, “Nyahlah, Iblis! Sebab ada tertulis: Engkau harus menyembah Tuhan yakni Allahmu dan hanya kepada Dia sajalah engkau berbakti!”

Dr Zakir Naik menegaskan bahawa tidak ada satu pun pernyataan dalam Bibel di mana Isa Al-Masih sendiri berkata bahawa “Akulah Tuhan” atau “Sembahlah aku”.

Orang-orang Kristen menyembah Isa Al-Masih, sedangkan orang-orang Islam mengesakan Allah sebagaimana ajaran Isa Al-Masih yang sebenarnya.

Sumber

Artikel Yang Berkaitan :

KUPON BUKU DISKAUN RM5 IMANSHOPPE

mm
Website yang menumpukan bahan bacaan islamik bagi yang memerlukan untuk pengisian rohani mereka. Jangan lupa like FB dan follow Twitter untuk dapatkan makluman artikel terbaru daripada kami.

Leave a Reply