Qudwah Dai’e Tidak Melatah Jun11

Qudwah Dai’e T...

Sebagai du’at yg melaung laungkan semangat membawa janji Ilahi, kita sentiasa menjadi atau terperosok dalam perhatian masyarakat. Tidak kiralah samada komuniti itu kecil atau besar, kita akan jadi tunggak utama perhatian masyarakat. Pantang kita berbuat silap ataupun terlari qudwah sedikit,...

Instruction Book Jun03

Instruction Book

Jika sudah terteranya “Islam” di atas kad pengenalan kita, maka Alhamdulillah kita adalah seorang insan yang menganut agama suci Allah. Dan beruntunglah bahawa kita adalah umat Nabi Muhammad SAW. Jika kita sememangnya beragama Islam, maka tunjukkanlah keperibadian seorang Muslim....

Kerana Ego Itu Rahsi...

Jiwa yang dekat dengan Allah akan cuba menjauhi ego.   Ya sukar untuk elak bukan?. Sememangnya sukar kalau kita sekadar mengelak bukannya mencantas.   Syaitan itu pandai dan bijak membuat helah. Akan di beri nafsu kita berjuta juta lemon pilihan untuk ke neraka. Dan ego salah satu...

Tawwabin

Pernah tak kita terfikir, apa yang malaikat Atid(mencatat amal kejahatan) duk fikir, tiap-tiap hari kena tulis kejahatan-kejahatan kita. Bahkan, selalunya kejahatan tu adalah kejahatan yang sama, yang kita ulang hampir setiap hari. Kalau boleh copy-paste, tentu dah copy-paste, banyak sgt nak...

Ohoi Sang Murobbi May20

Ohoi Sang Murobbi

Aku teringat. Perbualan aku tempoh hari dengan seorang akh kesayangan di sini lewat malam hari tu. Usrah dibawanya di sini sahaja ada 3 liqa. Tidak dicampur yang dibawa di Malaysia lagi. Sini sana sibuknya tak payah cerita. Ambil jurusan perubatan lagi. Sedang melalui fasa klinikal. Bila...

Niat Itu Satu Bicara...

Niat satu bicara pada jiwa Tak tersuara tapi nampak diriak anggota Kadang baik dalam istiqamahnya Kadang buruk tak tahu macam mana nak kata   Tapi ketahuilah, Daripada niat bermula segalanya Ibadah dikira pahala yang berganda Niat yang kcil jangan di pandang hina, Jika kerana Yang Maha...

Ikhwah Bujang-Bujang

Tadi lepak-lepak dengan ikhwah yang dah berkahwin. Hrmm. Depa kata kat gua, even gua ni nampak macam bz, ke hulu ke hilir macam tak ada rumah. Tidur pun selalu kat office, tapi sebenarnya gua ni super duper punya banyak masa. Direnung dalam-dalam kata depa betul juga tu. Memang gua banyak...

Banyak Yang Hilang D...

“ I think I am remembering you about the past. Just like I’m am coming from the future”, lawak seorang guruku seperti terngiang-ngiang di telingaku. Dr Omar Baraka, seorang surgeon yang sangat happy go lucky. Walaupun dia seorang surgeon, ironinya, dia sangat meminati subjek Anatomy melebihi...

Bila Mesin Menjadi M...

“Ok kita naikkan suhu ke 900 darjah celcius” kata ketua technician.. “Nadiah, ambil cermin mata nih dan pergi ‘observe’ nyalaan api hari nih” Telan air liur. Biar betik mamat nih. Kalau harituh suhu 400 darjah pon macam nak pengsan, ini kan pulak 900. Takpe...

Jangan Bermimpi Jika Tauhidmu Lesu! May02

Jangan Bermimpi Jika...

Zaman sekarang nih, dakwah berkembang secepat tumbuhnya cendawan selepas hujan.   Hebat, pelbagai, bermacam bentuk wadah dan kreativiti.   Hanya utk membangkitkan ummah yang dah jatuh terjelepuk lesu tak bermaya ini.   Namun satu perkara yang saya secara peribadinya merasakan...