Kesan Puasa,Pada Badan Atau Pada Hati?

Kesan Puasa

Satu petang Ramadhan, di Mydin Subang USJ 1.   “Aih, seluar jeans saiz 26 dah muat? Bukan kau pakai 30 ke? Macam mana kau buat?”   “La kau ni, kan dah 3 minggu puasa. Sah la turun kilo. Hihi.”   “Eh gitu eh? Apesal aku tak turun pun? Maintain je. Kalau fluctuates pun, ada la sekilo dua. Tak ada la sampai seluar adik form 3 pun lulus aku nak sewa.”   ***** “Alright, mala … [Read more...]

Titipan Buat Pemuda Sempena Ramadhan

Titipan buat pemuda sempena ramadhan

Bismillahirrahmanirrahiim. Ramadhan kini menjadi temasya dalam banyak laman sosial. Laman sosial menyediakan tips-tips memproduktifkan Ramadhan, amalan yang boleh dikerjakan buat wanita yang uzur syari'e malah ada juga laman web yang menyediakan diet sesuai yang diamalkan ketika Ramadhan. Saya sendiri pernah muat turun satu pdf 'Highly Effective Ramadhan' dari satu laman web … [Read more...]

10 Sebab Kenapa Doa Kita Tidak Dikabulkan

10 sebab doa tidak dimaqbulkan

Seseorang bertanya kepada Ibrahim bin Adham: "Apa masalah kita, kita berdoa tetapi tidak diperkenankan doa kita?" Ibrahim menjawab: "Kerana hati kamu mati dengan 10 sebab: 1. Kamu mengenali Allah tetapi kamu tidak mentaatiNya 2. Kamu mengenali Rasulullah s.a.w. tetapi kamu tidak mengikuti sunnahnya 3. Kamu mengenali al-Quran tetapi kamu tidak beramal … [Read more...]

Buat Akhi-Akhiku Yang Semakin Lesu

letih

“ Ana rasa semakin lama semangat ana makin pudar.  Anak Halaqah ana seolah tidak menjadi meski telah banyak ana mencoba ” “ Di tahap ini, ana tidak tahu, apakah semangat pudar itu mendorong kepada kegagalan mendidik anak halaqah ana, atau ketiadaan hasil dari anak halaqah ana yang menjurus pada kepudaran semangat ana!” “Sesungguhnya kejayaan itu milik Allah, ana yakin. Nam … [Read more...]

Ikhlas Di Media Sosial

Ikhlas Di Media Sosial

Ikhlas adalah sesuatu yang sukar dinampak dengan mata kasar. Kita boleh cuba untuk menghadirkan ikhlas dalam setiap amalan kita, namun kita sendiri tidak tahu adakah kita benar-benar sudah mencapai ikhlas ketika beramal. Dalam kata lain, adakah kita sudah mencapai ikhlas sperti mana yang Allah mahukan, bukan ikhlas seperti mana yang kita mahukan. Panduannya ada dalam Qu … [Read more...]